Cursus 'Middeleeuws Verluchten'

Middeleeuws verluchten is de kunst die zich bezighield met de versiering van het Middeleeuwse boek of handschrift. Het woord ‘verlichten’ of ‘ver­luchten‘ komt van het gebruik van goud in de decoraties. Jaap Boerman verstaat deze kunst en geeft vanaf 6 mei op vijf za­terdagen een cursus in het oude ambacht.

Het meest boeiende aan het verluchten vindt Jaap de esthetische waarde en de culturele context: “Ten eerste zijn afbeeldingen een knap staaltje van esthetiek. De aandacht en verwondering die erin ligt besloten, is treffend. Zeker met middeleeuwse religieuze werken is dit goed zichtbaar, maar ook bij manuscripten die later een statussymbool werden voor wereldlijke machthebbers. De culturele context is daarom ook belangrijk.”

De veelzijdigheid en historische context van het verluchten zullen de cursisten zelf ervaren. Naast het oefenen van diverse technieken, zoals de beheersing van het penseel, het aanbrengen van diepte­werking en verschillende manieren van het aanbrengen van bladgoud, is er tijdens de cursus ook aandacht voor de materialen waarmee gewerkt wordt: oude pigmenten en perkament. In de vijf bijeenkomsten wordt toegewerkt naar het maken van een eigen werkstuk. Min of meer volgens het meester-gezel principe, net zoals een paar eeuwen geleden.

 

Datum: zaterdag 6 mei, 20 mei, 3 juni, 17 juni en 1 juli
Tijdstip: 10.00 - 16.00 uur
Locatie: Chocoladefabriek, zaal melk-wit
Kosten: € 185,- inclusief koffie en thee. Exclusief lunch. U krijgt een lijst toegezonden voor de aanschaf van materialen.
Aanmelden: info@samh.nl 

De afbeelding is afkomstig uit onze Librijecollectie: 2316 C 2 (catalogusnr. 104): Gedeelte Oude Testament: Genesis - Nehemia (Lat.)

 

Reacties