Open Joodse Huizen Gouda op 2 mei

Sprekende herdenkingen in Open Joodse Huizen in Gouda op 2 mei 2016

Op 2 mei 2016 vond de eerste editie van Open Joodse Huizen in Gouda plaats. Er werden persoonlijke herdenkingen georganiseerd in huizen en andere gebouwen van waaruit joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Het programma werd georganiseerd door Stichting Gouds Metaheerhuis en het streekarchief met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam

Open Joodse Huizen in vijftien Nederlandse steden

Het project Open Joodse Huizen, dat ontstond in 2012 in Amsterdam, sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de (voor- en naoorlogse) joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt. Er is veel belangstelling voor deze intieme manier van herdenken; de afgelopen jaren groeide het programma dan ook uit naar steeds meer deelnemende steden. De herdenkingen in het kader van Open Joodse Huizen 2016 vinden plaats in Alkmaar, Amsterdam, Appingedam, Bergen op Zoom, Den Haag, Deventer, Gouda, Groningen, Hoorn, Leeuwarden, Rotterdam, Utrecht, Vught/Den Bosch, Winsum en Winterswijk.

Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op het Joods Monument, het monument op internet voor alle joden in Nederland die tijdens de Sjoa zijn vermoord. Tijdens Open Joodse Huizen vertellen directe getuigen, hun nazaten, buurtbewoners en kenners over het (voor- en naoorlogse) joodse leven. Er wordt gesproken over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer.

Wat gebeurde er op 2 mei in Gouda?

In Gouda opende het eerste huis op 2 mei om 10.00 uur zijn deuren, aan de Krugerlaan 68. Hier werd stilgestaan bij de familie Weijl, ouders, hun vijf kinderen, twee schoondochters en inwonend vluchtelingetje Moritz Körner, die na het bombardement op Rotterdam een veilig onderkomen zochten in Gouda. De huidige bewoners Jan en Marianne van der Veer stelden hun huis open, ook hun familie ontsnapte aan het bombardement in Rotterdam. Soesja Citroen, bekend van het Stolpersteine-project in Gouda vertelde het verhaal van de familie Weijl. Ook op zeven andere adressen werd op 2 mei in Gouda een herdenking gehouden. Dit waren voor een deel gewone huisadressen, maar ook organisaties als Inloophuis Domino (het voormalig Joodse bejaardentehuis), de Vrije Evangelische Gemeente (de voormalige synagoge aan de Turfmarkt), de Wereldwinkel aan de Lange Groenendaal en de Speelwinkel aan de Raam werkten geheel belangeloos mee aan dit project. 

Om 16.00 was er een afsluitende bijeenkomst in de voormalige synagoge aan de Turfmarkt 23, met onder andere een optreden door dichteres Inez Meter. Jaap Mulder & Sons speelden speciaal voor Open Joodse Huizen een mix van herdenkings- en anti-oorlogsliederen in 5 talen (Jiddisch, Frans, Duits, Engels en Nederlands).

Reacties